dilluns, 12 de desembre del 2011

Twitter

Què és un Twitter?
És una red social en format "microblogging" que permet, a un usuari registrat, enviar missatges de text (amb un màxim de 140 caràcters) anomenats tweets, que es mostren a la pàgina principal de l'usuari. Aquests, poden ser escrits mitjançant un dispositiu mòbil, missatgeria instantània o bé directament des de la pàgina web de Twitter. Els usuaris segueixen els tweets d'altres, subscrivint-se com a seguidors d'aquests. No és necessari seguir als usuaris que ens segueixen. Per defecte, els missatges són públics, tot i així, es poden enviar missatges de manera privada, únicament ho podran veure els nostres seguidors. 


 Què és un hashtag?
És una cadena de caracters formada per una o varies paraules acompanyades per l'icona (#). Un hashtag representa un tema en el que qualsevol usuari pot fer una aportació o opinió personal respecte el tema obert amb només escriure la cadena de caràcters darrere l' icona (#). Els hashtags, no es distingeixen entre majúscules i minúscules.
Però no tots tweets que fem, es mereixen tenir #hashtags, ho utilitzarem només per converses importants.

Glogster

A classe de Gtic, hem treballat una eina que és diu Glogster

Què és un Glogster?
És una eina web 2.0 que s'utilitza molt en l'educació, ja que permet crear pòsters digitals o murals multimèdia on-line. En ell pots barrejar imatges, text, enllaços, múltiples dissenys i gràfics animats, música i vídeo i després compartir-lo amb la gent. A través del glogster, podem transmetre emocions i raonaments.

Per a què puc utilitzar un Glogster? Com a suport de produccions orals, escrites o audiovisuals de l'alumnat:
- Presentacions de projectes d'investigació
- Realització de cartells de divulgació i animació sobre lectures realitzades en qualsevol matèria.
- Anuncis, campanyes publicitàries.
- Guies turístiques
- Biografies
- Reportatges

I com podem fer un glog?
Per crear un glog, hem d'entrar a la pàgina web www.glogster.com i registrar-nos. Clicarem l'opció "sing up" i introduir les nostres dades. Un cop registrats clicarem "Post new glog".




I tot seguit accedirem a un pòster que conté alguns elements els quals podem experimentar i també menús amb varies opcions:

"GRAPHICS" I "TEXT" és per posar gràfics de la galeria i quadres de text de diferents estils.
Els botons de "IMATGE", "VÍDEO" I "MÚSICA" ens permet posar material multimedia del nostre ordinador, d'internet o grabar-ho directament amb la càmera web.
"WALL" ens dona accés a canviar el fons del pòster. 

diumenge, 11 de desembre del 2011

Quatre habilitats per a la competència comunicativa

Són les quatre habilitats que ha de dominar un usuari de la llengua per poder comunicar-se amb eficàcia en totes les situacions possibles.
Tota persona ha de tenir aquestes quatre habilitats bàsiques: Parlar, escoltar, escriure i llegir.
Són habilitats lingüístiques que sovint actuen conjuntament com eines diverses que s'usen per aconseguir una mateixa finalitat. Per aquest motiu, han de ser promogudes i ensenyades conjuntament a l'escola.

Què entenem per ESCOLTAR?
Escoltar no és només concebre paraules.. és comprendre un missatge a partir d'engegar un procés cognitiu de construcció de significat i d'interpretació d'un missatge o discurs pronunciat oralment.

- Demanar tenir un paper actiu i participatiu
- Demanar respecte per l'emissor i les seves idees
- Demanar ser objectiu per intentar entendre el que ens vol dir l'altre
- Un bon oient sap descobrir els objectius, propòsits de l'orador
- Sap descobrir les idees principals del missatge
- Sap parlar quan acaba o mentre parla l'orador

Què entenem per LLEGIR?
Interpretem la paraula llegir com el procés a través del qual es compren un text escrit.

1. Llegir és un procés actiu: ja que qui llegeix ha de construir el significat del text, és a dir, que el que llegim no és una rèplica del que l'autor ha volgut dir, sinó que és una construcció pròpia que implica el text, els coneixements previs que té el lector i els objectius que s'enfronta l'autor quan llegeix.
2. Llegir és aconseguir un objectiu, llegim per algun motiu o finalitat.
3. Llegir és un procés d'interacció entre el lector i el text: Qui llegeix, ha de fer-se seu el text, relacionant- lo amb allò que ja sap i adaptar-se al text transformant els seus coneixements previs amb funció d'allò que li ha aportat el text.
4. Llegir és implicar-se en un procés de predicció i inferència cont
 
Què entenem per ESCRIURE?
És el procés a través el qual es produeix un text escrit significatiu.
Té en compte tres etapes:

1. Aspectes formals (cal·ligrafia, so, grafia), la disposició de l'escriptura en el paper.
2. Aspectes més relacionats amb el llenguatge: lèxic, sintàxi..
3. Aspectes discursius: procés composició del text, característiques o propietats del text, diferents tipus del text.

Què entenem per PARLAR?
És expressar el nostre pensament mitjançant el llenguatge articulat de forma coherent, clara i amb correcció i adequació a la situació comunicativa. De manera espontània adquirim l'habilitat de parlar en situacions col·loquials però per al domini de la llengua oral formal, cal un procés d'ensenyament i aprenentatge.

La competència comunicativa

Què és la competència comunicativa?
És la capacitat que té una persona, tant pel coneixement de la llengua com l'habilitat per utilitzar-la. L'adquisició d'aquesta, es configura a partir de l'experiència personal, les necessitats i la motivació, i l'acció.

Quins són els components de la competència comunicativa?

1. Competència lingüística/gramatical 
Fa referència al domini del codi lingüístic, hem de tenir domini de nivell fonològic, nivell morfològic, nivell sintàctic i nivell lèxic i semàntic. 

2. Competència sociolingüística
Fa referència a les regles socioculturals d'ús. És l'habilitat que s'ocupa de la situació comunicativa: La situació dels participants, el propòsit de la interacció, i les normes i convencions de la interacció.

3. Competència discursiva
Fa referència a l'habilitat de produir i interpretar diferents tipus de discurs en qualsevol gènere ( descripció, narració, etc.) i interpretar i produir textos coherents i cohesionats.

4. Competència estratègica
Fa referència a l'habilitat d'utilitzar estratègies de comunicació verbal i no- verbal per a millorar l'efectivitat de la comunicació o compensar les interrupcions que poden sorgir, a causa de diferents variables d'actuació o d'insuficiències en una o vàries competències.

dimarts, 6 de desembre del 2011

Fluxogrames

A través del fluxogrames, represento processos, a partir de símbols, però no amb textos. La seva utilització prové del món de la informàtica, però avui en dia s'utilitza en molts diferents àmbits. Per als futurs mestres contemplem dues utilitzacions: 
  1. Per planificar tasques pròpies relacionades amb el desenvolupament de la tasca professional. Per exemple representar el procés per a l'acollida d'un nou professor o alumne a l'escola.
  2. Ensenyar als alumnes aquesta eina, tenint present que l'eina és un bon mitjà per aprendre i practicar amb: Presa de decisions, resolució de problemes, planificació, organització, destriar la informació essencial de l'accessòria, definició d'ordres i instruccions, compliment de normes i estructures,... 
A continuació veureu un fluxograma, en el qual el tema d'aquest és com es travessa una cruïlla. 




Podem treballar fluxogrames amb moltes eines com el Word de Microsoft, Write d'OpenOffice, programes de presentacions o de gràfics vectorials, etc... A l'assignatura hem optat per una eina on-line anomenada Gliffy i que podeu trobar a: http://www.gliffy.com
 

Mapa Conceptual

Mapa conceptual: representació visual de les imatges que vull veure, idees, del tema en qüestió.Et dona les idees molt clares. La realitat es pot representar de diverses maneres, i el mapa conceptual fa que que ho visualitzem millor. A demés, ens pot ajudar a organitzar els nostres coneixements i ampliar la nostra perspectiva en relació a un tema. Habitualment, la creació del mapa passa per diversos estadis: selecció i jerarquització de conceptes (fer una llista i ordenar-la), reflexió sobre la relació cada concepte amb tots els altres (cercar els connectors), concepció d'una representació gràfica adequada (dibuixar el mapa de forma clar, entenedora i coherent)... Elaborarem el mapa, a partir d'un concepte i anem afegint, un a un els altres i els connectors corresponents (poden ser verbs, paraules..)

La construcció d'un mapa conceptual, és doncs un procés intel·lectual que facilitat un aprenentatge significatiu en la mesura en que ens ajuda a integrar els nous coneixements ens els nostres esquemes mentals. 
El mapa conceptual, es pot crear amb qualsevol editor gràfic, en aquest cas utilitzem "cmap tools", el qual és gratuït. 

En la última classe de gtic, varem estar fent un mapa conceptual, a través del programa Cmap Tools. el tema del qual ho havíem de fer era sobre el dinar de Nadal. 

Aquí deixo el meu mapa conceptual:




diumenge, 4 de desembre del 2011

Programari lliure


La feina dels programadors consisteix a escriure les instruccions que després el processador llegirà i executarà. Tot això s’acostuma a fer mitjançant llenguatges de programació. El codi font d’una aplicació informàtica està format per la relació completa d’expressions complexes.
El llenguatge de programació és un llenguatge artificial que permet de generar i d'expressar programes informàtics.
Perquè el processador sigui capaç d’entendre les instruccions, cal convertir el codi font en sèries d’instruccions bàsiques mitjançant la compilació. Com a resultat, tindrem el codi executable. Per fer servir un programa d’ordinador no és imprescindible tenir accés al seu codi font. Si copiem al disc dur el seu codi executable, ja el podrem utilitzar.

El programari convencional o privatiu limita la possibilitat de detectar i corregir errades de programació, de fer-hi modificacions, de traduir-lo o fer-lo servir per a finalitats diferents a les revistes pels seus autors.
Classificació
Programari gratuït (freeware): programes que es poden fer servir lliurament, sense pagar pel seu ús.
Programari de prova (shareware): programes que es poden provar però que demanen un pagament si se’n vol fer un ús complet i continuat.
Programari comercial: programes que requereixen un pagament previ per a fer-ne ús i disposar d’una llicència comercial.

El programari de codi obert (open source) ofereix la possibilitat d’accedir al seu codi font. També garanteix el dret a estudiar-lo, modificar-lo, adaptar-lo, recopilar-lo i difondre’n la versió resultant.

El progamari lliure, és interessant, perquè és gratuït, a més, es defineix com aquell que garanteix simultàniament quatre llibertats: 
  • La llibertat d'usar-lo amb qualsevol finalitat.
  • La llibertat d’estudiar-lo i adaptar-lo a les nostres necessitats.
  • La llibertat de redistribuir-lo a tercers.
  • La llibertat d’introduir-hi millores i fer-les públiques a fi que se’n beneficiï tota la comunitat.

La majoria de projectes de programari lliure són desenvolupats per col·lectius de programadors que dediquen voluntàriament part del seu temps a dissenyar i crear aplicacions informàtiques de manera col·laborativa.
El programari lliure ha desenvolupat programes tan potens com: Firefox i OpenOfice.
 

diumenge, 27 de novembre del 2011

PREZI

Què és Prezi? 
És un editor, en el que podem fer treballs en una sola pàgina introduint imatges, textos i videos. També, es pot fer presentacions més dinàmiques en un entorn on-line, el qual pot ser públic, privat i compartit. A més, és un entorn multimèdia i podem disposar els elements a qualsevol lloc de l'espai. Una de les característiques més importants, és que permet representar els continguts a través de metàfores visuals. És pot utilitzar de manera senzilla, sense cap complicació, i només podem canviar el tipus de plantilla, en canvi, el tipus de lletra i el fons, no els podem canviar.

Diferències:
El Prezi, a diferència del Power Point, no treballa utilitzant varies diapositives, sinó que treballes en un únic suport. Les presentacions fetes per Prezi, són més atractives gràcies als efectes que conté.

Com començar?
Per poder-lo utilitzar, primer ens hem de registrar. Tot seguit, haurem d'entrar a la pàginar de Prezi. I un cop registrats, ja podrem gaudir de les funcions que ens dona Prezi. 

Utilitat en l'educació: 
Prezi pot servir per explicar històries o contes als nens, en els que poden anar apareixent imatges en moviment, mentre el mestre ho va explicant. D'altre banda també ens pot servir per a fer presentacions a les reunions de pares, de tal manera que sigui més estètica.
Considero que és de gran utilitat, ja que com diu en l'apartat de les diferències del PREZI amb el Power Point, utilitzant el PREZI les presentacions són més dinàmiques, més agradables per a la gent. Tot i que al començament pot ser una mica entretingut, perquè tens que saber com fer-lo servir.